چند وقتیست که در رسانه ها اخباری مبنی بر ورود ملخها به بخشی از استان های جنوبی و مرکزی منتشر شده است و فائو یا همان سازمان خوار و بار جهانی پیش بینی کرده است که ایران دو تا سه سال دیگر باید با ملخ های صحرایی وارد مبارزه شود.
چراکه هر ملخ، روزانه معادل وزن خودش غذا می خورد و برای تامین این حجم بالا از غذا مزارع سر راهشان را تقریبا نابود می کنند.
رئیس سازمان حفظ نباتات کشور هم در این رابطه گفته است که ملخهای صحرایی که به استان های جنوبی کشور هجوم برده اند، در صورت عدم کنترل امنیت غذایی کشور را دچار مخاطراتی جبران ناپذیر می کند، هنوز اعتبار ۱۰ میلیارد تومانی برای مقابله با این آفات تخصیص نیافته است.”
طبق مستندات موجود، آخرین حمله گسترده ملخها به ایران به سالهای ۱۳۴۰ و ۱۳۴۲ باز میگردد که خسارات بسیاری نیز به همراه داشت.
این ملخها که از نوع صحرایی یا دریایی هستند، به همراه بادهای مرطوبی که از شبهجزیره عربستان به سمت ایران در جریان است به کشور وارد شده و زمینهای زراعی خوزستان، بوشهر، فارس، هرمزگان، جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان را تهدید می کنند.
این حشرات جهنده که موجب رنجش خاطر برخی از هموطنان شده و کشاورزان را نگران کرده است، اکنون تهدیدی برای امنیت غذایی، صنعت گردشگری و همینطور زندگی شهروندان تلقی می شود که می توان آن را به فرصتی برای فردا تبدیل کرد.
پیشتر سازمان فائو اعلام کرده بود که برای مبارزه با سوءتغذیه و رفع گرسنگی در جهان، کاهش آلودگی هوا و بالارفتن سطح بهداشت جهانی، خوردن حشرات میتواند نقش موثری را ایفا کند.
طبق اعلام سازمان ملل بیش از ۲ میلیارد نفر در سراسر دنیا از حشرات به عنوان غذا استفاده کرده و آن را جایگزین گوشت نموده اند. نکته اصلی اینجاست که اگر ملخ با ذائقه ی اکثر ایرانی ها سازگار نیست می توان آن ها را به کشورهای دیگر صادر نمود.
مصرف این حشرات از این جهت مورد توجه است که منابع غنی پروتیین، روی و آهن و ویتامین و املاح هستند و با داشتن پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و آهن و ویتامین B منبع با ارزشی به حساب میآیند. حالا در برخی مناطق آفریقایی برای مبارزه با کمبود ویتامین B و سوءتغذیه کودکان، از نوعی کرم خوراکی خشکشده آرد تهیه و به غذا افزوده میشود. همچنین از این آرد برای تغذیه زنان باردار یا بیمار و همچنین کسانی که کمخونی دارند، استفاده میشود.
کارشناسان حوزه تغذیه بر این باورند که حشرات خوراکی از نظر میزان انرژی در مقایسه با سویا، ذرت، عدس، گوشت و حبوبات منبع مناسبتری هستند.
تایلند، آمریکای جنوبی، کشورهای آفریقایی، استرالیا، اندونزی، مالزی، کامبوج، چین، کره، لائوس، ژاپن و مکزیک عمده مصرفکنندگان حشرات خوراکی هستند و برای تامین نیازهای خود اقدام به پرورش انبوه انواع این رده جانوری می کنند.
اما با این حال علاوه بر امکان صادرات به همان کشورها، بازار فروش ملخ به کشورهای همسایه در حوزه خلیج فارس همواره پابرجا خواهد بود.
قیمت هر کیلو ملخ تقریبا ۶۰ هزار تومان است که با صادرات تنها ۱۰ تن از آن می توان درآمدی ۶۰۰ میلیونی را به همراه داشت. این رقم چیزی معادل درآمد حاصل از فروش ۶۰۰ بشکه نفت می باشد.
پس با تبدیل این تهدید به فرصت علاوه بر جلوگیری از بروز مشکلات در کشور می توان به اشتغالزایی و صادرات نیز رونق بخشید که تحقق این امر تنها به همت و تدبیر مسئولان بر می گردد.